Nazwa forum

Opis forum

#1 2014-12-22 21:09:00

Marcin

Nowy użytkownik

Punktów :   

Nawiew z kratek

Czy jest szansa WYŁĄCZYĆ klimatyzację (nawiew z kratek wentylacyjnych)?
Mamy grudzień wiec ten nawiew jest mocno średnim pomysłem, już kiedyś był poruszany ten temat, ale coś ucichło

#2 2014-12-31 00:49:29

AdministratorMoniuszki

Administrator

Punktów :   

Re: Nawiew z kratek

A to nie chodzi o to, że ta wentylacja jest źle wykonana? U mnie np. w łazience wwiewa powietrze, gdy w kuchni jest włączony okap.

#3 2014-12-31 10:01:25

Marcin

Nowy użytkownik

Punktów :   

pewnie tak jest.... tak nie powinno być

#4 2015-01-01 13:46:22

normalna

Nowy użytkownik

Punktów :   

U mnie tez w lazience  wwiewa  zimne  powietrze , jak okap w kuchni  jest wlaczony:((( To napewno nie jest  ok... temat wentylacji byl juz poruszany  dawno  temu i ucichl.. Pytanie do zarzadu bloku: czy  cos  sie  ruszylo  w tym temacie?  Chcialam  zapytac  czy bylaby  tez  szansa  na  wywieszenie w gablocie  harmonogramu pracy  pani sprzataczki, dziekuje  z gory,  pozdrawiam  serdecznie noworocznie

#5 2015-01-09 16:33:10

AdministratorMoniuszki

Administrator

Punktów :   

Temat wentylacji chyba nie ucichł. Jakiś czas temu na spotkaniu przed budynkiem, była mowa, że ma być przegląd kominiarski w nowym roku przeprowadzony przez "nieskrzywionego" kominiarza . Jeśli o sprzątaniu mowa, rozumiem, że chodzi o sprawdzenie, jak jest ono skuteczne... Nie będę się czepiać, ale pani sprzątająca, obserwowana przez wizjer, nieraz urządzała sprzątanie "jedną ręką"...

#6 2015-02-10 16:40:42

Mav

Użytkownik

Punktów :   

Przez ostatnie kilka miesięcy przeprowadzałem pewne konsultacje z człowiekiem zawodowo zajmującym się oknami, budownictwem pasywnym (czyt. nowoczesnym) i miałem okazję zamienić z nim parę zdań na tematy wentylacji. Zwrócił mi uwagę, że obecnie wymagania dotyczące wentylacji są bardzo wygórowane i często w zimie nastręczają problemów (głownie z ogrzewaniem)... ale do meritum (komu się nie chce czytać niech przeskoczy na dół jest pogrubione i podkreślone podsumowanie).

Żeby wentylacja działała prawidłowo suma powietrza wchodzącego i wychodzącego z mieszkania musi być taka sama (przyjmijcie to za aksjomat). Prawo budowlane mówi, że kanał wentylacyjny powinien zapewniać przepływ powietrza na poziomie minimum 30m3/h. Jest to z mojej strony pewne uproszczenie, bo w kuchni wentylacja musi być większa, w garderobie może być mniejsza, ale średnio wychodzi 30.

Udało mi się pożyczyć profesjonalny (na serio - konkretny sprzęt) miernik prędkości powietrza i sprawdziłem kanały wentylacyjne u siebie. Wszystkie kanały u mnie są sprawne i zapewniają przepływ na poziomie 30m3/h (przy otwartych oknach!)

Następnie sprawdziłem dane techniczne nawiewników. Mam te które zainstalował developer, czyli "automatyczne" nawiewniki ciśnieniowe ALDES (chyba Emma, nie pamiętam dokładnie).

Jeden nawiewnik powinien zapewnić przepływ maksymalnie 45m3/h, ale ma fabrycznie zaślepione 3 otwory (a otwarte 2). Przepływ powinien wynosić 22,5m3/h, przy pomiarach wyszło mi około 15-18m3/h.

Nawiewników w mieszkaniu mam 3. Daje mi to maksymalny teoretyczny przepływ 67,5m3/h. W praktyce między 45 a 54m3/h.

Kanałów wentylacyjnych mam 4, co daje przepływ 120m3/h... brakuje blisko połowy powietrza wchodzącego do mieszkania.

Proponuje przeprowadzić prosty test (chociaż w zimie niezbyt przyjemny) i otworzyć okna (i drzwi między pomieszczeniami). Kanały wentylacyjne powinny zacząć ciągnąć. Jeśli nie ciągną to coś jest źle z samym kanałem.

Natomiast jeśli ciągnie to można rozważyć wybicie pozostałych otworów w nawiewnikach (i jeśli macie szczelne drzwi to otwory w drzwiach) - wówczas bilans powinien wyjść dobrze i wentylacja zacznie działać prawidłowo. Ale ostrzegam - może dojść do sytuacji, że będzie Wam wiało przy podłodze zimne powietrze.

[b]Podsumowując/b]
ilość powietrza wchodzącego do mojego mieszkania przez nawiewniki =45-54m3/h
ilość powietrza, które kanały wentylacyjne "chcą" usunąć =120m3/h
skutek - dwa kanały ciągną, jeden pcha, a jeden jest niezdecydowany i w zależności od pogody albo pcha, albo ciągnie.

Żaden kominiarz tu nie pomoże. Mam higrometr w pomieszczeniu i zasłaniam/otwieram kanały wentylacyjne w zależności od moich potrzeb. Planuje to jakoś zautomatyzować (może arduino?).

Stopka forum

RSS